KiDance

Dansul modern – o traditie a dansului teatral, unica pentru secolul XX.

Dansul modern si-a impus tendintele in tari care nu aveau o traditie solida in balet, cum ar fi Statele Unite ale Americii, unde multe scoli de balet din Europa si-au deschis portile. Desi dansul modern isi avea originile in Europa, Statele Unite ale Americii a devenit in scurt timp tara cu cele mai bune scoli de experimentare in dans moden. Multe timp, dansurile moderne au fost miniaturi – solo-uri de efect, extrem de comprimate. La acel moment, lumea dansului era dominata de balet, caracterizat prin mulaje de mari dimensiuni, o mare varietate de numere de dans si efecte scenice spectaculoase. Baletul a evoluat de-a lungul secolelor ca o traditie in schimbare, astfel, a aparut un nou stil de dans.

Dansul modern a inceput ca o reactie impotriva baletului, astfel fiind mult mai usor de inteles prin ceea ce nu este decat prin ceea ce este, adesea fiind definit in contrast cu baletul.

In dansul modern, tendinta pentru artist este de a actiona atat ca coregraf cat si ca interpret. Spre deosebire de balet, care se bazeaza pe o structura de pasi codificati, dansul modern creaza propriile conventii, propriul limbaj de dans.

Pentru ca dansul modern implica elemente de postura, precum si miscari specifice ale capului, trunchiului, mainilor, bratelor si picioarelor – majoritatea coregrafilor au considerat ca este esential ca ei sa performeze in domeniu.
Miscarile dansatorilor de balet sunt dezvoltate pornind de la orientarea de baza, axata pe publicul din fata scenei, dansatorii mentinand o pozitie dreapta. Dansul modern, in schimb, presupune o orientare multidimensionala. Dansul modern incurajeaza dansatorii sa se foloseasca de emotii pentru a proiecta propriii lor pasi de dans. Nu este neobisnuit pentru dansatori sa inventeze noi pasi pentru reprezentatia lor. Un aspect important in dansul modern este reprezentat de relatia muzica – miscare. Muzica aleasa se va reflecta in povestea dansului, iar costumul va intensifica emotiile.

Astfel, dansul modern a luat o mare amploare in lumea dansului din zilele noastre.

Categories: Dansuri

Leave a Reply