KiDance

DANSUL MODERN PENTRU COPII

Dansul modern a luat nastere in secolul XX ca o miscare de razvratire a dansatorilor si coregrafilor americani, impotriva rigiditatii si previzibilitatii dansului clasic, astfel pasiunea si vitalitatea au fost redescoperite prin inventarea unui nou limbaj al miscarilor bazat pe respiratie, tensiune si relaxare a corpului. Trupul uman este un instrument viu prin care dansul comunica neingradit, viata si miscarea capatand aceleasi valente. Viata este sustinuta de respiratie, viata inseamna un cumul de trairi, iar dansul deopotriva, inglobeaza toate acestea. Tehnica se bazeaza pe tensionarea muschilor si relaxarea acestora, creand astfel un stil de miscare inovator. Respiratia si controlul joaca un rol important in miscare. Arta dansului modern este pusa in valoare de costumele deosebite si de muzica speciala, oferind corpului, mintii si imaginatiei posibilitatea de a se exprima.

Dansul modern este foarte potrivit pentru cei mici, cu resurse mari de energie si creativitate, care vor sa se miste, sa cunoasca, sa simta. Dansul imbina muzica si miscarea, permitand copilului sa descopere magia acestora si sa se dezvolte armonios. Copilul invata sa iubeasca muzica, ritmul, miscarea, eleganta, frumosul, bunul simt, respectul si impartaseste toate aceste bucurii cu alti copii de varsta lui.

Totodata, dansul modeleaza frumos caracterul copilului, stimuland rabdarea si disciplina, ambitia de a lupta pentru rezultate, aspecte care ii vor folosi in intreaga sa viata.

Dansul modern se poate incepe de timpuriu. Varsta de 4 ani este ideala pentru a demara initierea copiilor in arta dansului modern. Copiilor le place sa se miste pe muzica, iar dansul ii ajuta sa isi formeze o tinuta frumoasa, sa socializeze si sa se orienteze in spatiul scenei. Complexitatea miscarilor in care sunt antrenati muschii corpului ii ajuta pe copii sa aiba o conditie fizica excelenta, in dansul modern folosindu-se miscari de balet, gimnastica si dans sportiv.

Gimnastica de baza cuprinde exercitii fizice care se adreseaza tuturor copiilor, indiferent de varsta sau de gradul de pregatire. Ea poate avea mai multe sarcini:

– mentinerea sanatatii;
– formarea unor deprinderi motrice de baza;
– crearea suportului fizic necesar practicarii tuturor sporturilor;

Gimnastica de baza poate fi practicata individual, fara sau cu comanda, fara sau cu muzica.

  • Caracteristici:

– este o ramura necompetitiva a gimnasticii;
– ocupa un loc important in sistemul de mijloace pe care educatia fizica scolara si gimnastica aplicata in alte domenii le utilizeaza pentru realizarea obiectivelor generale;
– este compusa din mijloace naturale si special alcatuite;
– contribuie la dezvoltare fizica armonioasa;
– contibuie la perfectionarea functionala a aparatului locomotor;
– formeaza bazele generale ale miscarii;
– dezvolta calitatile motrice de baza;
– contribuie la perfectionarea deprinderilor aplicative;
– datorita varietatii mari de mijloace de care dispune este cea mai indicata pentru realizarea dezvoltarii fizice generale si armonioase atat a adultilor dar mai ales a copiilor;
– contribuie la corectarea unor deficiente fizice;
– sporeste capacitatea de munca fizica si intelectuala;

Practicarea gimnasticii de baza trebuie sa formeze la copii o motricitate generala buna. Copiii trebuie sa stie sa execute miscarile cu diferite segmente, liber, cu amplitudine suficient de mare si cu tinuta perfecta.

Drumul catre performanta este rodul experientei, tenacitatii, perseverentei si pasiunii.